Da li važi osiguranje ako nemam zimske gume - Osiguranik.com

Da li sami plaćate štetu ako ste vozili bez zimskih guma?

Kasko osiguranje

Mnogi vozači pokušavaju da uštede vozeći zimi bez zimskih guma, a ima i onih koji su uvereni da im one jednostavno nisu potrebne. Međutim, bez njih se lako možete naći u velikom problemu

Zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila – ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate da imate sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskim točkovima. Pritom ne zaboravite da profil, tj. šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje četiri milimetra.

Drugim rečima, mogu da vozim celu zimu na letnjim pneumaticima ako nema snega i leda?

Tačno. Međutim, ne zaboravite da preko dana može da padne kiša, od koje će uveče da se stvori poledica na asfaltu, pa policija može lako da vas kazni zbog vožnje sa letnjim gumama. U još goroj situaciji ćete se naći ako izazovete udes.

Takođe, naglašavamo da se letnjim gumama pri temperaturi nižoj od 7 stepeni ozbiljno menjaju karakteristike, što dovodi do znatno dužeg zaustavnog puta čak i po suvom asfaltu. Ne samo da će vam trebati mnogo više vremena da se zaustavite, već postoji znatno veća opasnost da izgubite kontrolu nad vozilom u krivini ili prilikom izvođenja nekog manevra, npr. izbegavanja iznenadne prepreke.

Da li važi OBAVEZNO osiguranje ako izazovem udes bez zimskih guma?

Obaveznim osiguranjem se nadoknađuje šteta koju vi nanesete drugima. Na primer, automobil ispred vas iznenada uspori, vi ne uspete da zakočite i udarite ga.

Krivi ste, pošto niste držali dovoljnu distancu, pa osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje nadoknađuje štetu oštećenom. Sa druge strane, vi prema njemu nemate apsolutno nikakvih finansijskih obaveza.

Međutim, ako ste udes izazvali vozeći na letnjim gumama po snegu (u periodu od 1. novembra do 1. aprila), osiguravajuća kuća će oštećenom popraviti auto ili isplatiti novac, ali zatim ima pravo da od vas refundira te troškove zato što ste  (po zakonu) upravljali tehnički neispravnim vozilom i bili svesni te činjenice.

Naime, automobil sa letnjim gumama na snegu, ledu ili poledici (u periodu od 1. novembra do 1. aprila), smatra se tehnički neispravnim.

Na kraju, sve popravke padaju na vaša pleća. Situacija može dramatično da se zakomplikuje ukoliko je prilikom udesa neko povređen…

Da li važi KASKO osiguranje ako izazovem udes bez zimskih guma?

U slučaju da ste vi izazvali udes, pošto se automobil bez zimskih guma na snegu, ledu i poledici (u periodu od 1. novembra do 1. aprila) smatra tehnički neispravnim, osiguravajuća kuća ima pravo da odbije da vam nadoknadi štetu, isto kao što ima pravo to da uradi ukoliko se utvrdi da ste vozili pijani.

Kako će osiguravajuća kuća znati da nisam imao zimske gume?

Ovo je relativno komplikovana priča, ali postoje dva uobičajena scenarija:

  1. Kada dođe policija da napravi uviđaj, u zapisniku će navesti da niste imali zimske gume
  1. Ukoliko niko nije zvao policiju, već samo popunite Evropski izveštaj, u kojem ne postoji ništa po pitanju pneumatika, osiguravajuća kuća može da pozove i vas i drugog vozača da dovezete automobile na pregled štete ili procenitelj može da ode da pogleda vozilo ukoliko je havarisano

Važna i dubina šare

Sve gore navedeno važi i ako ste imali zimske gume, ali je dubina šare bila ispod 4 mm.

Kako da prepoznam zimske gume?

Na njima treba da piše M+S (M&S ili M.S – „mud and snow“, tj. blato i sneg), ali ta oznaka ne garantuje praktično ništa po pitanju performansi. Što se tiče zakona, smatraju se zimskim gumama.

Međutim, ukoliko želite „prave“ zimske gume, kupite one koje uz M+S oznaku imaju i simbol planine sa tri vrha i pahuljicom u njoj.

Ukoliko vam je potrebno još informacija o kasko ili obaveznom osiguranju, tj. ukoliko planirate da kupite polisu, ne oklevajte da se javite ekipi sajta Osiguranik.com.

Dragan Romčević

test 2

3 komentara na “Da li sami plaćate štetu ako ste vozili bez zimskih guma?”

  1. Igor kaže:

    Hipoteticka situacija: Vozite u zimskom periodu na letnjim gumama, nema snega, leda ni poledice. I slucajno napravite sudar u kome ste krivi.
    Buduci da u tim meteoroloskim uslovima niste u obavezi imati zimske gume, da li ce osiguranje ipak traziti da vi nadoknadite stetu?
    Logicno bi bilo da ne snosite odgovornost, zar ne?
    Ali u zemlji Srbiji moguce je nazalost da ce osiguranje pokusati da izbegne odgovornost. Sta onda da cinite?

  2. Dragan kaže:

    Ako pričate o kasko osiguranju – osiguravajuća kuća može da izbegne odgovornost JEDINO ako su u svojim uslovima naveli da letnje ( ili ,,ćelave” ) gume kao posredni ili neposredni uzrok štete mogu predstavljati gubitak prava… Ti uslovi se izdaju uz polisu kasko.
    A ako ste mislili na obavezno auto osiguranje:
    po mom mišljenju nema govora o odbijanju zahteva zbog GUMA jer se auto sa letnjim gumama ne može tretirati kao tehnički neispravno vozilo, što je i normalno. Po AO (obavezno osiguranju) su pokrivene bukvalno sve “gluposti” koje jedan vozač može da uradi pod uslovom da ima validnu dozvolu, da nije napravio štetu pijan ili drogiran i da nije bilo namerno (npr. ne bi bilo logike da se plati šteta koja je nastala usled prolaska na crveno pri brzini od 150 km, a da se odbije šteta koja je nastala zimi a odgovorno lice je vozilo sa letnjim gumama).
    Čuo sam i ja da je bilo pokušaja u nekim osiguravajućim kućama da tretiraju vozilo sa letnjim gumama kao tehnički neispravno, ali sam, kao pravnik, 100% siguran da sudovi to neće tako tretirati.
    Pozdrav!

  3. Tika kaže:

    Ko će ga znati, zavisi od osiguranja. Ali ko šiša njih, zimske gume uzeti zbog bezbednosti. To treba da nam bude glavni motiv.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

13 − five =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.