Putno osiguranje za skijanje online - Osiguranik.com

Osiguranje za skijaše i snoubordere je važno kao i dobra ski oprema

Kako se ugovara osiguranje za skijaše i bordere? Koji su „ski-rizici“ i od čega ste sve zaštićeni na stazi? Kada ne važi osiguranje za skijaše i šta da uradite kada se povredite na skijaškoj stazi?

U školi skijanja prvo naučite kako da padnete, a da se što manje povredite. Padovi su neizbežni čak i za iskusne skijaše koji najbolje znaju koliko i rekreativno skijanje može da bude opasno. Ukoliko planirate skijanje u inostranstvu već znate da su usluge lekara u ski-centrima veoma skupe pa je putno osiguranje koje će pokriti medicinske troškove pametna investicija. Ipak, ako mislite da se bavite skijanjem i drugim zimskim sportovima, trebalo bi da znate nekoliko stvari pre nego što krenete u potragu za polisom.

Standardno putno osiguranje ne pokriva povrede na skijanju

Odmah da razjasnimo, osnovno putno osiguranje pokriva lečenje iznenadne zubobolje ili ako uganete nogu na ledu ispred hotela, ali neće pokriti bilo kakvu nezgodu na ski stazi.

Skijaši i snouborderi prilikom uzimanja polise osiguranja obavezno treba da kažu da će se baviti zimskim sportovima i da žele da se zaštite od troškova lečenja eventualnih povreda koje nastanu na skijaškoj stazi. Skijanje se ugovara kao poseban rizik, u okviru paketa proširenog putnog osiguranja ili kao takozvani „ski-rizik“ uz osnovni paket. U svakom slučaju nemojte očekivati da se skijanje kao rizik podrazumeva i uz najjeftiniju polisu, već naglasite službeniku od čega želite da budete osigurani. Ukoliko se putem našeg sajta odlučite za online kupovinu polise putnog osiguranja koja pokriva ski rizike, obavezno u polju Svrha putovanja odaberite Turističko – rekreativno skijanje i sport.

Šta sve pokriva „ski-rizik“

Dodatno osiguranje koje se ugovora za skijanje pokriva iznenadne povrede, nesrećne slučajeve i povrede koje imaju fatalan ishod a dogode se na skijaškoj stazi. U tim situacijama, pokriveni su troškovi saniranja povreda, bolničkog lečenja ukoliko je potrebno, lekovi, pa čak i dostava lekova kojih nema u ski-centru. Ako lekarski tim osiguravajuće kuće proceni da je to svrsishodno, pokriveni su i troškovi prevoza klijenta u zemlju prebivališta medicinskim vozilom. Polisa može da se iskoristi i ukoliko su povrede skijaša takve da se do ambulante ili medicinskog centra mora prebaciti hitnim helihopterskim transportom sa staze. Možda o tome nije prijatno pričati, ali i u slučaju smrtnog slučaja obezbeđeno je pokriće troškova transporta stradalog osiguranika do zemlje prebivališta.
Sve što je ovde navedeno pod rizicima koji se pokrivaju dodatnim osiguranjem pruža većina osiguravajućih kuća, ali da biste bili sigurni u kojim slučajevima ste zaštićeni dobro proučite ugovor i uslove osiguranja.

Osiguranje ne važi van ski-staze

Vožnja po netaknutom dubokom snegu je san većine bordera i skijaša i zato često izlaze van označenih staza, ali imajte na umu da ako se tada povredite osiguranje ne važi. Osiguravajuće kuće smatraju da ste se na taj način svesno izložili riziku vožnje po nebezbednim delovima planine, a i gorske službe spasavanja će papreno naplatiti svoju uslugu ako izlaze van staze. Slična je stvar i ukoliko preterate sa kuvanim vinom ili rakijom. Bolje da ne vozite i spustite se peške, jer ako se u alkoholisanom stanju povredite na skijama ili bordu, osiguranje neće želeti da preuzme troškove. Polisa ne važi ni ako se bavite visokorizičnim sportovima poput paraglajdinga, padobranstva, skijaških skokova i slično.
Na samoj polisi posebno obratite pažnju na osiguranu sumu, odnosno maksimalni iznos novca koji vam može biti isplaćen kao nadoknada troškova. Ako je osigurana suma 5.000 eura, a vaš boravak u bolnici i hitne medicinske intervencije skuplje od toga, osiguravajuća kuća pokriva iznos do 5.000 eura dok ostatak plaćate sami. Jeftinije polise najčešće pokrivaju manji broj rizika i ugovaraju se na nižu osiguranu sumu, pa zato izvagajte između vaših realnih potreba i mogućnosti.

Kako se koristi polisa putnog osiguranja za skijaše

Pali ste, shvatili da ste se povredili i setili se da imate polisu putnog osiguranja. Vaš prvi potez je pozivanje asistentske kuće i oni će vam reći šta da radite, kome da se obratite i gde da idete. Ukoliko ne možete sami da se spustite sa staze, pronaći će hitnu službu koja će doći i uputiti vas u medicinsku ustanovu. Tamo treba da pokažete polisu, kažete šta vas boli i pustite lekare da rade svoj posao, a osiguravajuća kuća reguliše troškove i papirologiju. Ako odete kod lekara pre nego što se konsultujete sa asistentskom službom, može se desiti da osiguranje odbije pokrivanje troškova jer nemaju ugovor sa ambulantom ili bolnicom u koju ste samoinicijativno otišli. Ovo ne važi ako vam je pružena hitna medicinska pomoć dok ste bili u nesvesnom stanju. Tada će osiguranje svakako platiti račune za lečenje, naravno, do osigurane sume.

Putno osiguranje je tu da pomogne da se skijanje od uživanja na planini ne pretvori u noćnu moru i ružno sećanje. Kao što ste pročitali, nije svako putno osiguranje isto i lako može da se desi da baš onda kada se povredite shvatite da niste ugovorili rizike koji su vam potrebni. Stručni tim sajta Osiguranik.com može vam pomoći u tumačenju ugovora i uslova osiguranja, kao i u izboru najbolje ponude u skladu sa vašim potrebama. Kupite putno osiguranje online preko našeg sajta, srevis je dostupan 24/7, plaćanje karticom, elektronska polisa Vam odmah stiže na email. (Za ski rizike u polju Svrha putovanja odaberite – Turističko, rekreativno skijanje i sport).

Đorđe Đolić

4 komentara na “Osiguranje za skijaše i snoubordere je važno kao i dobra ski oprema”

  1. Olga kaže:

    Nisam znala da ne važi van ski staze. 🙁 Mada ima logike.

  2. Stefan kaže:

    Drug mi se povredio na skijanju u Francuskoj i osiguranje je pokrilo sve troskovo od transporta gorske službe do opercije lakta. Troskovi su bili preko 12..000€.
    Ski Osiguranje je OBAVEZNO, ne razmisljajre ljudi.

  3. jelena kaže:

    Ne razumem, a sta se desava ako dete dobije visoku temperaturu ili padnem na stepenicama hotela?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

one × 3 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.