Razlozi zbog kojih osiguranje ne isplaćuje štetu - Osiguranik.com

Pet razloga zbog kojih osiguranje odbija da isplati odštetu

Vozači u Srbiji imaju podeljeno mišljenje o dobrovoljnom osiguranju vozila. Dok jedni smatraju da je veoma korisno, drugi misle da je nepotreban trošak koji se nameće kupcima novih automobila na lizing ili kredit. 

Šta više, ima i vozača za koje je kasko neka vrsta prevare i taj stav zasnivaju na glasinama ili iskustvima poznanika.

Međutim, kao sa svim glasinama i ove nisu istinite, ili makar ne pričaju celu priču. Na osnovu komentara posetilaca naše Facebook strane, izdvojili smo najčešće slučajeve u kojima osiguravajuće kuće nisu isplatile štetu vozačima po polisi dobrovoljnog osiguranja. Otkrivamo koji su stvarni razlozi za odbijanje zahteva za nadoknadu štete i kako da izbegnete situaciju u kojoj ne možete da iskoristite svoju polisu.

Ne popravljajte automobil pre procene štete

Lakša saobraćajna nezgoda, „čukanje“ na ulici ili grebanje na parkingu dešavaju se svakodnevno, a šteta na vozilu obično nije velika. Ipak, ako želite da iskoristite osiguranje za popravku ne možete samo da odvezete automobil kod vašeg majstora da vam nešto zakrpi i zameni. Neophodno je da prvo kontaktirate osiguranje kod kog imate ugovorenu polisu, prijavite štetu i da njihov procenitelj fotografiše oštećenje i proceni koliko koštaju neophodne popravke.

Ukoliko vozilo prvo odvezete kod majstora, naročito ako nije u pitanju ovlašćeni servis, nećete moći da dobijete povraćaj novca koji ste dali za popravku. Čak i ako donesete račune i radne naloge koji potvrđuju šta je majstor radio i zamenio na vozilu, osiguravajuće kuće imaju pravo da odbiju isplatu štete jer njihovi službenici nisu prethodno obavili procenu.

Za teže saobraćajne prekršaje, polisa ne važi

Polisa dobrovoljnog osiguranja štiti vozača od štete na njegovom vozilu nezavisno od toga da li je on izazvao saobraćajnu nezgodu ili ne, ali postoje slučajevi i kada ovo ne važi.

Osiguravajuća kuća nije obavezna da isplati odštetu vozaču koji je grubom nepažnjom ili namerno napravio saobraćajni prekršaj. Pod „grubom nepažnjom“ smatraju se prekoračenje brzine za više od 50km/h, prolazak kroz crveno svetlo, upravljanje vozilom u suprotnom smeru od dozvoljenog i preticanje na mestu gde je to izričito zabranjeno. Ako u policijskom zapisniku stoji neki od ovih prekršaja kao uzrok nezgode, osiguravajuća kuća neće pokriti štetu.

Alkohol i droga isključuju kasko

Slična je situacija i ukoliko je vozač preterao sa pićem ili koristio narkotike. Čak i ako nije načinio neki od prekršaja koje smo spomenuli, ali je imao preko 0.3 promila alkohola u krvi ili se otkrije da je bio pod dejstvom droge, osiguravajuća kuća ne mora da isplati odštetu vozaču.

Posle krađe nećete dobiti novac za kupovinu novog automobila

Pojedine vozače će ovo razočarati, ali kasko osiguranje rizika krađe vozila ne znači da će vlasnik ukradenog automobila dobiti toliko novca da kupi isti takav automobil samo nov. U slučaju krađe procenjuje se koliko je vozilo vredelo na dan kada je ukradeno i obično se kao parametar uzima katalog AMSS-a, gde se u obzir uzima i amortizacija vozila, odnosno koliko je vozilo izgubilo na vrednosti zbog starosti i korišćenja u odnosu na cenu novog automobila.

Za vozila do pet godina starosti ovaj iznos može biti i 50% niži od cene koju je osiguranik platio kada je kupovao automobil, pa su zbog toga mnogi vozači nezadovoljni procenom.

Ipak, treba imati u vidu da je novac koji se dobije od osiguravajuće kuće u slučaju krađe obično preko deset puta veći od godišnje premije koju vozač plaća, i da se radi o solidnom iznosu koji je svakako velika pomoć u trenutku kada ostanete bez svog ljubimca na četiri točka.

Šteta preko 200.000 dinara ne priznaje se bez policijskog zapisnika

Na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, član 168 stav 3, vozač je dužan da obavesti MUP u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je načinjena velika materijalna šteta, da sačeka policiju na mestu nezgode i sačeka da se završi uviđaj. Pod velikom materijalnom štetom podrazumevaju se oštećenja za čije je saniranje potrebno preko 200.000 dinara. Iz tog razloga, osiguravajuće kuće imaju pravo da traže zapisnik policije ukoliko vozač na osnovu kaska prijavi štetu za čiju je popravku potrebno više od 200.000 dinara.

Posetilac naše strane na Facebook-u kaže kako drugi vozač sa kojim se sudario na auto-putu nije želeo da čeka policiju, pa ih zato ni on nije sačekao i na kraju nije imao zapisnik, a šteta na vozilu uveliko je prešla 200.000 dinara. Nezavisno od toga da li drugi učesnik nezgode želi da čeka uviđaj, ili se nađete u situaciji da ste sami izazvali nezgodu i niste oštetili nijedan automobil osim svog, obavezni ste da obavestite policiju i da ih sačekate. 

U suprotnom kršite zakon, a bez zapisnika verovatno nećete moći ni da naplatite odštetu od osiguravajuće kuće.

Kako da se informišete?

Kasko osiguranje motornih vozila je dobrovoljno i potrebno je da osiguranik prihvati određene uslove i pravila koja stoje u ugovoru. Vozač bira od kojih rizika će osigurati automobil, na kojoj teritoriji, sa ili bez učešća u šteti i tako dalje. 

U trenutku potpisivanja polise, vozač bi trebalo da je detaljno upoznat sa onim što potpisuje, kako bi znao kada i na koji način može da iskoristi polisu. Ipak, pravila, uslovi i rizici koje obuhvata ovo osiguranje su obimni i često prekomplikovani da bi ih sve proučili na šalteru osiguravajuće kuće.

Zato vozači požure i potpišu ugovor, ni ne gledajući šta potpisuju i onda se razočaraju kada treba da naplate štetu. 

Upravo iz tog razloga, najbolji i najsigurniji način da dobijete osiguranje prema vašim potrebama je da zatražite ponudu preko sajta kao što je naš. Pored toga što će naši eksperti skrojiti polisu baš prema vašim zahtevima, dobićete i nekoliko ponuda koje se razlikuju po ceni i rizicima koje obuhvataju. 

Ukoliko imate dilemu, uvek se možete konsultovati sa timom sajta, a možete računati i na savete i pomoć prilikom naplate štete. Vašu ponudu za kasko putem našeg sajta možete dobiti klikom na ovaj link – upitnik za kasko osiguranje.

Dovoljno je da popunite svega nekoliko polja i u roku od 24h ćete dobiti uporedni pregled svih ponuda na tržištu. Osiguranik tim tu je da brzo i efikasno odgovori na vaše zahteve, uštedi vam vreme, novac i energiju! 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eight + two =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.