Luk, đumbir, maslinovo ulje i alkohol umesto putnog osiguranja

Luk, đumbir, maslinovo ulje i alkohol umesto putnog osiguranja

Za odmore i putovanja, novca nikad dosta. Da li zbog sunca, mora ili zbog nečeg trećeg, na odmoru smo uvek opušteniji sa finansijama. Zato pre polaska na put treba dobro razmisliti šta će nam zaista trebati na odmoru, a šta verovatno nećemo ni izvaditi iz kofera. Jedna od takvih „zlu ne trebalo“ stvari koja će nam samo možda zatrebati je i polisa putnog osiguranja. Međutim, zašto trošiti novac na putno osiguranje kada većinu zdravstvenih tegoba koje vas mogu zadesiti na moru možete i sami da rešite. Prikupili smo najčešće zdravstvene probleme koji se dešavaju turistima na odmoru i savete kako da ih rešite bez skupih lekara, lekova ili polise osiguranja.

Stomačni problemi

Egzotična hrana u malenom kiosku na plaži zvuči super, ali visoke temperature i diskutabilna higijena kuhinje su recept za probleme sa stomakom. Kome treba lekar za za probleme sa probavom i bolove u stomaku ako imate đumbir, biljku koju možete sitno iseckati pa preliti vodom kao čaj, ili izrendati kao začin hrani. Ako ne možete da nađete đumbir, potražite korijander. Taman će vam prijati odmor od plaže i mora, bolje da po suncu šetate po pijacama i marketima i tražite korenje.

Uganuće i nagnječenje zgloba

Ne bacajte pare na ortopeda i elastični zavoj, nego kupite crveni luk (onaj što ide u grčku salatu) isecite ga na pljosnate komade, obložite zglob i to sve zamotajte. Kroz par sati ponovite postupak sa novim lukom. Ako niste u Grčkoj, nego recimo u Crnoj Gori, uzmite 12 kašika zovinog lista i skuvajte ih u tri litra vode. U toj tečnosti perite noge ujutru i uveče. Za pet-šest dana verovatno će otok dovoljno spasti da obujete čarape, a ako bude sreće možda navučete i papuču na povređenu nogu.

Posekotine i razderotine

Ako se posečete na plaži ili nekom udaljenom mestu gde nemate alkohol, ne očajavajte. Najjači anti-septik je zapravo ljudska mokraća! Zato prošetajte do prvog drveta i … znate već šta. Nakon dezinfekcije svratite do prvog restorana i tražite da vam pospu malo ljute paprike na ranu. Ljute paprike sadrže kapsaicin, zahvaljujući kojem će bol biti ublažena, a vi ćete dokazati da je pametno što niste potrošili novac na polisu putnog osiguranja, nego ste uštedeli za giros i koka-kolu.

Ubod morskog ježa

Bodlje morskog ježa u stopalu mogu da bole toliko da otežavaju hodanje, a ukoliko se ne uklone na vreme mogu da dovedu i do ozbiljne infekcije. Da bi ih izvadili sami potrebni su maslinovo ulje, igla, upaljač i neko žestoko alkoholno piće. Uljem dobro namazati deo stopala gde su bodlje, dok ne omekša, zatim ogoreti iglu na upaljaču i početi sa vađenjem. Kopanje po stopalu nikako nije prijatno, pa ne bi bilo loše da ovaj amaterski hirurški zahvat zalijete žestokim pićem. Što zbog dezinfekcije, što da ljudi koji se nađu u blizini ne bi morali da slušaju jaukanje i kukanje.

Bol u uhu i „plivačko uho“

Voda koja se zadrži u uhu i različite infekcije uha mogu toliko da bole da bukvalno upropaste celo letovanje. Na svu sreću, našli smo jedan bapski lek sa naših prostora za ovaj problem. Treba zagrejati maslinovo ulje u tiganju pa dodati sitno iseckan beli luk. Luk se prži dok ne dobije braon boju, zatim ga treba izvaditi iz tiganja i ostaviti ulje na sobnoj temperaturi. Lezite, kapnite nekoliko kapi ulja u bolno uho i sačekajte par minuta da ulje skroz uđe. Koliko smo mi razumeli, kapanje toplog ulja zaboli više nego sama infekcija, pa kad se ulje ohladi onda vam bude malo lakše. Takođe, uz miris belog luka na ulju nijedna devojka ili dečko neće moći da vam odoli.

Međutim, ako ne želite na odmoru da se bavite sakupljanjem lekovitog bilja i nadrilekarstvom, sve zdravstvene probleme jednostavno možete rešiti kupovinom polise putnog zdravstvenog osiguranja – zlu ne trebalo. Preko našeg sajta Osiguranik.com putno osiguranje možete kupiti on-line, a polisa stiže na vašu e-mail adresu nekoliko sekudni nakon uplate. Sve što treba da uradite da bi je iskoristili je da pozovete call-centar i zatražite pomoć za zdravstveni problem koji vas muči. Zaboravite na beli i crveni luk, korijander i maslinovo ulje i prepustite se uživanju na odmoru.

Saveti koje smo naveli u tekstu nisu medicinski priznati i u slučaju da vam se dogodi neki od nabrojanih problema, svakako prvo treba da odete do najbliže ambulante i potražite pomoć lekara i stručnih lica. Tekst je informativno-zabavnog karaktera i ne treba ga shvatati kao uputstvo za rešavanje zdravstvenih problema.

Đorđe Đolić

Kupite odmah putno osiguranje online

2 komentara na “Luk, đumbir, maslinovo ulje i alkohol umesto putnog osiguranja”

  1. Bojana kaže:

    Lepo je imati neku vrstu “prve pomoci”, ali je putno osiguranje svakako potrebno.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

19 + 17 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.