Dronovi procenjuju štetu u poplavama - Osiguranik.com

Dronovi procenjuju štetu u poplavama

Pre više od godinu dana bili smo svedoci kakvu štetu i razaranje u našoj zemlji mogu da izazovu poplave, a sa vodenom stihijom se već nekoliko meseci suočava i Velika Britanija. Čekajući da se poslednji talas vode povuče, britanske osiguravajuće kuće ne gube vreme već šalju dronove da im pomognu u proceni štete. Iste one letelice na daljinsko upravljanje koje mi sa Balkana koristimo za nošenje zastava, mogu da ponesu video kamere koje prenose snimke do operatora na zemlji.

Osiguravači ne očekuju da će uz pomoć snimaka koje dobiju sa dronova u potpunosti moći da procene štetu od poplava, ali će dobiti dragocene podatke o područijima koja su još uvek pod vodom.

„Ovo je nova tehnologija i prvi put je koristimo u proceni štete. Preko panoramskih snimaka videćemo koje su kuće pretrpele najviše razaranja, gde je šteta najveća i gde procenitelji prvo treba da odu kada se voda povuče. Poenta je da naši najugroženiji klijenti koji su bukvalno ostali bez krova nad glavom, prvi završe papirologiju i što pre dobiju neophodnu pomoć“ – objašnjava Rob Taunend iz Aviva Osiguranja.

Pored poljoprivrednih gazdinstava i industrijskih objekata, najviše su stradale privatne kuće. Procenjuje se da šteta od poplava u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj iznosi skoro tri milijarde funti, ali je dobra vest da će osiguravajuća društva pokriti preko polovine tog iznosa.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eight + 14 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.