Šta očekivati od Insurtech startupa nakon Korone - Osiguranik.com

Zašto će InsurTech startupi dobiti na vrednosti još više tek nakon pandemije?

Generalni direktor i suosnivač kompanije Sproutt, u razgovoru za magazin Forbes, a koristeći podatke i AI sa najboljim proizvodima životnog i zdravstvenog osiguranja u svojoj klasi analizira trenutnu situaciju u svetu InsurTech startapa i očekivanja potrošača za naredni period.

Koji se noviteti očekuju u svetu InsurTech startapa nakon pandemije?

Suočena sa ozbiljnom konkurencijom nove vrste tehnološki pametnih startupa i rastućim očekivanjima potrošača od efikasnih digitalnih iskustava, industrija osiguranja – za koju se dugo smatralo da je jedna od onih u kojoj se inovacije sporo i postepeno usvajaju – već godinama aktivno ulaže u digitalnu transformaciju.

Pandemija je, međutim, još više ubrzala tržište, podvlačeći hitnost upravo tih digitalnih inovacija, istovremeno stvarajući klimu u kojoj je čitav proces koji treba uspostaviti i implementirati sve izazovniji. Ova neskladna dinamika ojačala je poziciju InsurTech startupa, koji su vispreno i agilno bili u stanju da primene očekivano. Tako je prvi digitalni pristup u ovoj industriji pokazao da su InsurTech startapi itekako dobro opremljeni za iznenadnu burnu plovidbu ovim neobično turbulentnim periodom.

Ključni sektori poput životnog osiguranja, koji su u stalnom fokusu i naše kompanije i Osiguranik.com platforme, zabeležili su skok potražnje tokom protekle godine, pojačavajući potrebu za efikasnijim, merljivijim i rastućim procesima za uvođenje krajnjih osiguranika u procese, kao i upravljanje životnim ciklusom kupaca. U međuvremenu, migracija ličnog i profesionalnog života kupaca koja se dešava onlajn, samo je povećala njihova digitalna očekivanja i umanjila strpljenje za bilo kakav koncept nekih delimičnih iskustava, odnosno manjak stoprocentnog onlajn procesa i procedura, osiguravajući to da će nakon završetka pandemije digital biti u prvom planu nove normale.

Koje promene donosi InsurTech?

InsurTech će utrti put napred, iskorišćavajući partnerstva i vrhunsku tehnologiju kako bi udovoljili rastućoj potražnji i pružili digitalna iskustva bez ikakvih izazova i problema.

Kada je pandemija zahvatila svet krajem prošle zime, mnoge tradicionalne osiguravajuće kompanije našle su se u velikom problemu. Deloitte-ovo istraživanje insajdera u industriji osiguranja pokazalo je da 79% veruje da je Covid-19 otkrio rupe u digitalnim mogućnostima i strategijama njihovih kompanija. Suprotno tome, fluentnost start-up kompanija iz InsurTech-a u AI, analitici podataka i digitalnoj infrastrukturi privukla je pažnju tržišta, a investicije u takve kompanije porasle su 71% u drugom kvartalu 2020. u poređenju sa prethodnim kvartalom i popele se za 63% u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugi kvartal, prema CB Uvidima.

Pohranjujući se nizom digitalnih proizvoda osiguranja, robusnom tehničkom infrastrukturom i osobljem iz tehnologije i osiguranja, osiguravajuće kompanije postaju sve atraktivniji partneri za tradicionalne osiguravače. Istraživanje Capgemini-Efma iz 2020. otkrilo je da je 67% osiguravača zainteresovano za InsurTech partnerstva. Ovo je nalaz i uvid koji ne iznenađuje s obzirom na to da je manje od 30% osiguravača u istraživanju izvestilo da ima „sisteme koji su spremni za digitalni sistem“.

Promene na tržištu koje je uveo Covid-19 omogućiće osiguravajućim kompanijama da dalje ostvaruju svoju viziju dovođenjem novih grupa potrošača sa malim rizikom koji su spremni da svoje podatke dele na mreži. Koristeći AI odnosno veštačku inteligenciju, osiguravači mogu brže obrađivati podatke o kupcima – ubrzavajući ključne procese poput uvezivanja klijenata u sisteme i plaćanja potraživanja. Rešenja zasnovana na AI poboljšavaju se samo što se više kupaca obraća InsurTech stručnjacima, jer su sami podaci o kupcima ti koji potkrepljuju i povećavaju tačnost AI modela.

To zauzvrat dovodi do lakših internetskih iskustava, koja su od vitalnog značaja za sticanje i zadržavanje kupaca. Kao što je nedavno primećeno u analizi kompanije Bain & Company, kupci koji imaju probleme u digitalnoj interakciji sa osiguravačima imaju tendenciju da pokazuju manje lojalnosti prema dobavljačima osiguranja. Samo solidna infrastruktura podataka i opsežni, tačni i precizni podaci o kupcima mogu popuniti praznine između očekivanja kupaca i stvarnosti onoga što mnogi osiguravači nude. Za sve veći broj osiguravača rešenje za zatvaranje tih praznina ne leži samo u unutrašnjim ulaganjima, već i u spoljnim partnerstvima ili akvizicijama InsurTech startupa.

Osnovni trendovi koji su preokrenuli tradicionalnu industriju osiguranja prethodili su eri Covid-19, ali kako pandemija ubrzava prelazak na digitalno, InsurTech ubira dobitke. Sa smanjenom tolerancijom na birokratiju i spora, analogna iskustva koja je niža nego ikad, osiguravajuće kompanije sa prvim digitalnim informacijama polažu svoja potraživanja u novu normalu. Kako se InsurTech učvršćuju u narednim mesecima i godinama, čitava industrija će se transformisati. Dani toga da se osiguravači i industrija osiguranja percipira kao tehnološki zaostala i spora na promene brzo se bliže kraju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: na telefone 011 7850-487, 011 7850-488

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

12 + fourteen =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.