Terorizam ukida putno osiguranje? - Osiguranik.com

Terorizam ukida putno osiguranje?

Predstojeći praznici i zimski dani su idealno vreme da posetite neku od najvećih svetskih metropola. Nažalost, 2016. godina će u Evropi ostati upamćena po terorističkim napadima, od Pariza i Nice, preko Minhena i Brisela pa sve do skorašnjeg “kamiona-ubice” na ulicama Berlina. Iako se Evropa suočava sa ozbiljnim terorističkim pretnjama, ne možemo reći da gradovi u Austriji, Italiji, Mađarskoj, čak i u Nemačkoj i Francuskoj nisu bezbedni, pa su i dalje atraktivne turističke destinacije.

U ovako specifičnoj situaciji putnici koji uzimaju putno osiguranje često se pitaju da li njihova polisa važi i u slučaju terorističkih napada. Opravdana dilema, s obzirom da se u ponudama i oglasima osiguravajućih kuća često može videti istaknuta fusnota da osiguranje ne važi u slučaju rata i terorističkih akata.

Žrtve terorizma zbrinjava država u kojoj se desio napad

Putno osiguranje neće pokriti troškove lečenja povreda i zdravstvene probleme koji nastaju kao posledica terorizma. Ako ste imali tu nesreću da budete na mestu terorističkog napada (što mora biti i zvanično potvrđeno) – eksplozija, pucnjava, napad hemijskim oružjem i slično, i tom prilikom nastradali, te povrede ne pokriva polisa putnog osiguranja. Za tim zapravo nema ni potrebe jer nećete biti ostavljeni na cedilu da se ranjeni snalazite kako znate i umete. Svuda na svetu, a naročito u velikim evropskim metropolama, žrtve terorizma zbrinjavaju se urgentno i dobijaju hitnu medicinsku negu u njihovim državnim zdravstvenim ustanovama.

To podrazumeva saniranje lakših i težih povreda i brigu do trenutka kada je pacijent van životne opasnosti i kada može da se vrati u svoju zemlju. Nakon toga, dalje lečenje i negu strani državljanin nastavlja u svojoj zemlji, mada pojedine razvijene evropske države nadoknađuju i troškove nastavka lečenja kod njih.

Osiguranje i dalje pokriva sve ugovorene rizike

S druge strane, ako imate bilo kakav zdravstveni problem u inostranstvu, koji je nastao nezavisno od terorističkog napada, čak i u isto vreme kada se dogodio incident u stranoj zemlji boravka, vaša polisa i dalje važi bez ikakvih ograničenja. Primera radi, okliznuli ste na ledu dok ste uživali u novogodišnjoj rasveti na Berlinskim ulicama i iščašili zglob. Sve što treba da uradite je da pozovete asistentsku kuću i dobijate dalja uputstva za saniranje povreda. To što se možda istovremeno desio teroristički napad u drugom delu grada, nikako ne utiče na vaša prava koja imate po polisi putnog osiguranja.

Dakle, u slučaju da imate bilo kakav zdravstveni problem u stranoj zemlji, polisa putnog osiguranja i dalje važi, bez obzira na to da li se u gradu ili zemlji koju ste posetili odigrao teroristički napad. Novogodišnji praznici samo što nisu, a ako želite da ih proslavite bezbrižno u inostranstvu, svakako je dobro da imate polisu putnog osiguranja. Najbrži način da dođete do polise je upravo preko našeg sajta u samo tri klika na sledećem linku: kupovina putnog osiguranja online.

Đorđe Đolić

Jedan komentar na “Terorizam ukida putno osiguranje?”

  1. Skills kaže:

    Kakvo je vreme doslo, kad je potrebno ovo naglasiti. :/

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

5 × 5 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.