Pogrešna percepcija životnog osiguranja u Srbiji - Osiguranik.com

Pogrešna percepcija životnog osiguranja u Srbiji

Životno osiguranje

Koja je vaša percepcija životnog osiguranja? Šta prvo pomislite kada je u pitanju koncept životnog osiguranja?

Najčešće se susrećemo sa time da je percepcija životnog osiguranja u Srbiji prilično pogrešno postavljena, odnosno da se najčešće osiguranje tumači kao:

  • Vid štednje
  • Trošak
  • Apstraktna investicija
  • Prizivanje baksuza
  • Luksuz

Ono na čemu radimo i trudimo se da svim našim korisnicima prezentujemo realne i jasne mogućnosti koje dolaze sa osiguranjem, a za koje smo nebrojeno puta svedočili da nekome zaista mogu da znače život ili smrt.

Koji su glavni elementi životnog osiguranja u Srbiji?

Glavni elementi životnog osiguranja u Srbiji su pre svega vezani za rizike i pokriće u slučaju onih okolnosti za koje nikada ne verujemo da će nam se desiti (što i ne treba), ali, nažalost, do kojih više nego često dolazi.

Izbor životnog osiguranja zavisi od više faktora kao što su vrsta posla kojim se bavite, zatim od vašeg stila života, kao i naravno od finansijskih mogućnosti i potreba. Pre svega, koje ćete životno osiguranje odabrati zavisiće od toga ko to sve zavisi od Vas, kolika je vaša porodica, da li je u osiguranje uključen i vaš partner, ili pak i deca.

Važni su i planovi koje imate kao deo strategije vezane za svoje osiguranje, kako dok ono traje, kao i vezano za cilj koji želite da postignete njegovom isplatom.

Glavni elementi životnog osiguranja odnose se dakle na rizike i u pitanju su pre svega rizici vezani za situacije u kojima mogu biti ugroženi:

  • zdravlje,
  • život,
  • egzistencija porodice,
  • druge okolnosti.

Važno je napomenuti da ste sa polisom životnog osiguranja bolje pripremljeni za nepredviđene promene koje vam se u životu mogu desiti, čega smo neminovno svedoci praktično svakoga dana ove godine. Takođe, uz dobro strukturirano životno osiguranje, postaraćete se i da zaštite budućnost vaših najbližih i najdražih.

Tek svaki deseti stanovnik Republike Srbije ima zaključenu ovakvu polisu, dok je u nekim razvijenijim zemljama prosek jedna polisa po stanovniku, a u nekim čak i 2-3 polise po glavi stanovnika.

Izdvajanja za mesečne premije su glavno pitanje sa kojima se susrećemo, jer ljudi često pogrešno pretpostavljaju da su ovakve polise skupe i da za njih mesečno treba izdvojiti poprilično novca. Međutim, sume se određuju na individualnoj bazi, odnosno moguće je odabrati različite formate polise životnog osiguranja, prilagođene vašim ličnim željama i potrebama. Time se gledano na duge staze i može stići do značajnijih osiguranih suma, odnosno – životne štednje po isteku trajanja polise.

U tom smislu životno osiguranje i jeste delom i kao štednja, samo što štedite kroz životno osiguranje i osigurani ste u isto vreme.

Polisa štednog životnog osiguranja se može koristiti kasnije u životu i:

  • kao dopuna penziji,
  • za školovanje dece,
  • kao pomoć deci po završenim studijama,
  • za kupovinu,
  • za putovanje,
  • za ulaganje,
  • za neke preostale želje.

Možda niste znali, ali polisa životnog osiguranja nakon tri godine trajanja osiguranja, dobija svojstva hartije od vrednosti, što znači da se onda može koristiti kao sredstvo obezbeđenja u nekim finansijskim transakcijama.

Takođe, Jedna od dodatnih ostalih prednosti je mogućnost isplate akumuliranih sredstava odjednom ili u vidu mesečne rente (doživotne, na 5, 10 ili 20 godina) kod većine osiguravajućih kuća.

Kada se najčešće kupuje životno osiguranje?

Životno osiguranje se najčešće kupuje kao obavezna ili dopunska komponenta i to:

  • Zbog podizanja kredita kod banke (Riziko polise)
  • Kada želite da osigurate život i steknete ušteđevinu
  • Kada želite da osigurate život, teže bolesti i steknete ušteđevinu
  • Kada želite da “oročim” stečeni novac uz dobru stopu dobiti
  • Kada želite da obezbedite ušteđevinu za dete (studiranje, osamostaljenje)

Ono što je važno napomenuti jeste i to da postoje i opcije kolektivnog životnog osiguranja za pravna lica, kada po nešto nižom premijom osiguranja i sa pojednostavljenim grupnim prijemom u osiguranje, možete kao pravno lice da obezbedite i svoje zaposlene dodatno, pored već sve zastupljenijeg dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Još jedan aspekt su i dopunska osiguranja koja mogu da donesu pokriće upravo onda kada vam je potrebno, a to su recimo mešovito životno osiguranje, dopunsko osiguranje od nastupa povreda i bolesti, stipendijsko osiguranje, osiguranje za slučaj doživljenja, hipotekarno osiguranje, dopunsko osiguranje od posledica nesrećnog slučaja ili nezgode, riziko životno osiguranje, kao i već spomenuto kolektivno životno osiguranje.

E sad, ono što vas uglavnom buni jeste to što različite osiguravajuće kuće daju različita imena paketima i uslugama, pa kada krenete u istraživanje i analizu ponuda, na prvi pogled može da deluje kao da je u pitanju more mogućnosti, a zapravo ono na šta treba da se fokusirate jesu vaše lične potrebe, planovi i želje, kao i mogućnosti. Upravo zato su naši eksperti za osiguranje redovno na vezi sa korisnicima, kreirajući najbolje ponude u skladu sa njihovim željama, odnosno vama. Na vama je samo da popunite upitnik za uporedni pregled ponuda životnog osiguranja, ostalo prepustite nama. Na raspolaganju smo vam i tu smo da vam pomognemo da zaista dobijete ono što je značajno i relevantno za vaš život i prilagođeno vama, personalizovano i individualno.

Ukoliko vam zatreba pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: 011 7850-487, 011 7850-488

Pišite nam: info@osiguranik.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

two × two =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.