Osiguranje od auto nezgode. Zašto zaključiti? - Osiguranik.com

Osiguranje od auto nezgode. Zašto zaključiti?

Ljudski život i zdravlje nemaju cenu i ne postoji novčani iznos koji može da izrazi zdravlje i život kao najviše ljudske vrednosti. Sa druge strane, ukoliko se dese povrede u saobraćaju sa nepovoljnim ishodima, određena materijalna nadoknada može u izvesnoj meri ublažiti posledice nesrećnog slučaja. Novčana naknada je korisna i neophodna kako bi se pokrili određeni troškovi i pružila finansijska pomoć.

Osiguranje od auto nezgode se odnosi na obezbeđenje vozača, putnika i pratioca koji se nalaze u vozilu, od posledica nezgoda koja se ne mogu sprečiti. Postoje situacije koje su nepredvidive ali je moguće obezbediti sebe odnosno članove porodice putem polise osiguranja od auto nezgode.

Zašto je važno zaključiti polisu osuguranja od auto nezgode?

Obaveznim osiguranjem od auto odgovornosti vozač se obezbeđuje za slučaj da nanese štetu trećem licu, i osiguravajuće društvo trećem licu nadoknađuje pričinjenu štetu. Međutim, obaveznim osiguranjem od auto odgovornosti vozač i putnici u vozilu nisu osigurani ukoliko im se desi povreda u vozilu sa težim ishodom.

Preporuka je da se, pored standardnog osiguranja vozila i drugih učesnika u saobraćaju, obezbede vozači i putnici u vozilu od posledica saobraćajne nezgode.

Ukoliko se ugovori polisa osiguranja od auto nezgode, u slučaju trajnog invaliditeta ili gubitka života bilo kog od ovih lica isplaćuje se naknada.

Naknada se isplaćuje vozaču, putnicima i korisnicima osiguranja. U slučaju smrtnog ishoda vozača ili putnika u vozilu osiguravajuće društvo nadoknađuje štetu naslednicima.

Najbolje bi bilo da se na polisi autoodgovornosti ili na polisi kasko osiguranja zaključi i osiguranje od auto nezgode.

Šta je saobraćajna nesrećna (nezgoda)?

Osiguranje od auto nezgode se odnosi na osiguranje vozača kao uzročnika saobraćajne nesreće i osiguranje putnika u vozilu u odnosu na eventualne povrede u vozilu koje imaju za posledicu invalidnost ili smrtni ishod.

Saobraćajna nezgoda je događaj koji se desio na na putu, ili na drugom mestu koje je otvoreno za javni saobraćaj (ili je započet na takvom mestu), a u kome je jedno ili više lica povređeno ili poginulo, ili je nastupila materijalna šteta.

Potrebno je da se radi o nezgodi na površini koja je namenjena za saobraćaj, da je najmanje jedno vozilo u pokretu bilo učesnik nezgode i da je tom prilikom izazvana šteta (na licima ili nad stvarima).

Osigurani rizici su:

invaliditet kao posledica povrede koja nastupi u vozilu

smrtni ishod kao posledica povrede  koja nastupi u vozilu.

Osiguranje od autonezgode i drugi oblici osiguranja

Osiguranje od auto odgovornosti je obavezno osiguranje kod kojeg se vlasnik vozila osigurava za štetu koju pričini trećem licu u saobraćaju. Ta šteta može biti materijalne prirode (šteta na vozilu) ili nematerijalne prirode (recimo pretrpljeni strah).

Putem dobrovoljnog kasko osiguranja vlasnik vozila se obezbeđuje za štetu koja nastane na vozilu usled različitih rizika: saobraćajna nezgoda, pad predmeta, prirodna nepogoda (poplave, grad i sl.), krađa i nestanak vozila. Bez obzira na krivicu, osiguravajuće društvo isplaćuje osiguraniku naknadu ukoliko nastupi osigurani slučaj.

Osiguranjem od auto nezgode učesnici u sabraćaju se obezbeđuju za najteže posledice saobraćajnih nezgoda po život i zdravlje ljudi, i osuguravajuće društvo isplaćuje oštećenom licu odnosno članovima njegove porodice određeni vid prve pomoći radi obezbeđenja u finansijskom smislu.

Važno je dobro se upoznati sa svakim oblikom osiguranja, osiguranim licima i rizicima, jer nije dovoljno imati samo jedno osiguranje da bi se pokrili svi mogući nastupajući rizici u saobraćaju. Za vozače i vlasnike vozila ja važno da znaju da obavezno osiguranje od auto odgovornosti koje zaključe prilikom registracije vozila ne pokriva štetu koje njihovo vozilo pretrpi ili štetu koja podrazumeva narušavanje njihovog zdravlja i života.

Ukoliko vam zatreba pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: 011 7850-487, 011 7850-488

Pišite nam: info@osiguranik.com

autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

one × two =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.