Zbog čega zaštititi vozilo kasko osiguranjem - Osiguranik.com

Da li je potrebno da kasko osiguram vozilo?

Pisali smo o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti koje se zaključuje prilikom svake registracije vozila. Ono je uslov da bi vozilo moglo da dobije registracionu nalepnicu za naredni period i da ravnopravno učestvuje u saobraćaju. 

Za razliku od obaveznog osiguranja vozila, dobrovoljno, odnosno kasko osiguranje nije zakonska obaveza već stvar slobodnog izbora vlasnika.

Nastavite da čitate naš tekst, saznajte da li vam je ova vrsta osiguranja potrebna i pročitajte važne informacije o kasku!

Kada vam kasko polisa može biti značajna?

Putem osiguranja od autoodgovornosti vrši se nadoknada štete koju vlasnik vozila prouzrokuje drugom učesniku u saobraćaju. To je ustvari osiguranje trećih lica. Na taj način obavezno osiguranje štiti svakog vozača od grešaka drugih učesnika u saobraćaju.

Ali šta je sa svim onim neželjenim događajima u saobraćaju kada šteta nastane slučajno, bez ičije krivice ili usled više sile? 

Moguće je da na vozilo slučajno padne neki predmet i ošteti ga, ili da bude uništeno usled poplave, grada i sličnih prirodnih nepogoda. Isto tako, i vi sami možete da skrivite udes i pričinite štetu i tuđem i svom vozilu.

Ako ugovorite kasko, na taj način ćete vaše vozilo zaštititi i osigurati za različite situacije kada pretrpi štetu, bez obzira na to čija je krivica.

Čak i da dođe do saobraćajne nezgode koju ste vi skrivili, i u tom slučaju ćete biti osigurani. Na osnovu polise obaveznog osiguranja od autuoodgovornosti osiguravajuće društvo će nadoknaditi štetu koju ste vi naneli drugom vozilu, a na osnovu polise kaska biće vama nadoknađena šteta na vašem vozilu.

Ako je zaključena polisa dobrovoljnog osiguranja, ona važi za vreme dok se vozilo koristi u skladu sa svojom namenom i dok ima važeću registraciju.Pokriven je najveći deo šteta koje mogu da nastanu dok je vozilo u pokretu, u mirovanju ili dok je parkirano.

Ovaj tip osiguranja neće pokriti sledeće situacije:

  • šteta koja nastane dok je vozilo bilo u servisu;
  • šteta koja nastane dok je vozilo transportovano drugim prevoznim sredstvom;
  • šteta na vozilu koja nastane za vreme nemira, rata ili usled nuklearne eksplozije.

Takođe, ukoliko ste izazvali saobraćajnu nezgodu, a vozili ste u alkoholisanom stanju ili ste bili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, neće vam biti nadoknađena eventualna šteta na vašem vozilu.

Koji rizici su pokriveni?

Ako osigurate vozilo kasko polisom, bićete obezbeđeni ukoliko dođe do oštećenja ili do potpunog uništenja vašeg vozila.

Vozilo može da bude oštećeno ili uništeno usled nastupanja različitih rizika (osigurani slučajevi) koji se definišu i preciziraju ugovorom. To može biti:

  • krađa i razbojništvo;
  • saobraćajna nezgoda (sudar, udar, prevrnuće, skliznuće i sl.);
  • havarija (delimicna ili totalna);
  • priprodna nepogoda (oluja, grad, snežna lavina, grom, poplava, bujice i dr.);
  • požar;
  • eksplozija (osim nuklearne eksplozije);
  • udar ili pad predmeta;
  • šteta prićinjena prilikom demonstracije ili manifestacije;
  • drugi slučajevi koji se preciziraju ugovorom.

Možemo reći da je ovaj tip osiguranja posebno povoljan zato što, pored delimičnih oštećenja na vozilu, pokriti i situacije kada dođe do potpunog uništenja tj.totalne havarije na vozilu.

Šta se dešava prilikom promene vlasnika?

Obratite pažnju – prilikom promene vlasništva nad vozilom, ovaj tip osiguranja se ne prenosi na novog vlasnika vozila.

Važno je za sve buduće vlasnike, kupce vozila, da znaju da kupovinom vozila koje ima zaključeno kasko, ne stiču prava koja proizilaze iz njega. Ukoliko kupujete vozilo i prodavac naglasi da je vozilo osigurano ovim osiguranjem, to za vas kao kupca nije od velike važnosti, jer pravo na isplatu naknade prestaje kada se promeni vlasnik vozila.

Ovo je razlika u odnosu na obavezno osiguranje, gde se na novog vlasnika prenosi i polisa osiguranja (polisa obaveznog osiguranja prati vozilo).

Bonus-malus sistem

Kod zaključenja polise, moguće je da ostvarite popust na premiju osiguranja posredstvom sistema bonus – malus. Ovaj popust se ostvaruje nakon određenog vremena, a uzima se u obzir vaše ponašanje kao savesnog vozača, da li ste učestvovali u saobraćajnoj nezgodi i da li imate prijavljene materijalne štete na vozilu.

Uslovi osiguranja

Prilkom zaključenja dobrovoljnog osiguranja dobro pročitajte ugovor i sve njegove uslove. Sastavni deo ugovora čine Uslovi osiguranja. Ovim uslovima se preciziraju prava i obaveze. Dobro se upoznajte sa pravima i obavezama koja proističu za vas iz ugovora pre potpisivanja. Kada potpišete ugovor to znači da ste prihvatili Uslove osiguranja.

Ukoliko vam zatreba pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera!

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h na brojeve telefona 011 7850-487, 011 7850-488

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

three − 2 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.