Kako izbeći probleme dobrovoljnog osiguranja - Osiguranik.com

6 najčešćih problema sa kojima se susreću korisnici dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i kako ih izbeći

Osiguranje je još uvek pomalo mistifikovano kod nas, često se brka sa penzionim i drugim fondovima, a nesporazumi do kojih dođe ponekad stvaraju pogrešnu sliku o tome šta osiguranje jeste, a šta nije.

Kada je reč pre svega o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, stvari su prilično jasne.

Međutim, važe osnovna pravila koja možete proći čitajući ovaj tekst kako se kao korisnik dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ne biste susreli sa najčešćim problemima i kako biste zaobišli neprijatnosti koje se mogu izbeći uz minimum pripreme i pojašnjenja. Upravo to ćemo pokušati da učinimo kroz ovaj tekst, pa bilo koja osiguravajuća kuća da je vaš izbor.

Pre svega je važno da:

  • Dobro pročitate uslove i prava i obaveze navedene u ugovoru za dobrovoljno zdravstveno osiguranje, kompletna informisanost o pokrićima je poželjna
  • Ukoliko je ugovarač osiguranja poslodavac, on može da zaposlenima pošalje uslove kako bi bili detaljno upoznati sa polisama, jednako kao fizičko lice koje sebi uplaćuje
  • Proverite da li ste uzeli osnovni paket ili ste uvrstili neke dodatne usluge i pokrića u okviru osiguranja
  • Proverite da li ste izvršili sve neophodne uplate
  • Upamtite – osiguravači ne šalju mesečne fakture za plaćanje, oni izdaju jednu fakturu kad se ugovori polisa, na kojoj su istaknuti mesečni anuiteti, pa sam ugovarač prati plaćanje tokom godine. Osiguravač može poslati opomenu, ako vidi da nema uplata. Ako ste fizičko lice, znajte da ne treba da očekujete da vam račun stiže mesečno na kućnu adresu, kao recimo račun za struju, već pratite svoje uplate, ili uvek možete kontaktirati call centar određene osiguravajuće kuće.
  • Budete sigurni da znate proceduru u slučaju potrebe za aktiviranjem dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
  • Čuvate kompletnu medicinsku dokumentaciju
  • Blagovremeno i čim pre je moguće kontaktirate osiguravajuću kuću
  • Unosite tačne i istinite podatke tokom celog procesa
  • Dobijete sve upute i preporuke za lečenje napismeno od lekara
  • Znate da ćete morati da ispunite formular propisan od strane osiguravajuće kuće
  • Pratite dozvoljene limite propisane osiguranjem

 Saveti za slučaj potrebe zdravstvene zaštite i realizacije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

Nije loše da imate u vidu i ovih par saveta u svakom trenutku kako biste odmah jasno znali šta da učinite unapred kako biste izbegli komplikacije.

Savet 1: U slučaju da izgubite karticu, a hitno morate kod lekara, preko JMBG ćete moći da zakažete pregled.

Savet 2: Pre svega uvek možete pozvati Medic Call Centar i dobiti informaciju o tome gde neki lekar radi privatno, a kod kojeg ste možda bili državno, a ovaj savet bi većina vas trebalo da može da proveri. Napominjemo – nisu svi jednako posvećeni ulaganju dodatnog napora da se ove informacije pruže blagovremeno, a dosta zavisi i od samog medicinskog osoblja i lekara.

Savet 3: Možete se unapred raspitati ako idete van Mreže klinika osiguravajuće kuće, da li ta ustanova sigurno može da vam izda fiskalni račun, za svaki slučaj.

Sa kojih se 6 najčešćih problema susreću naši korisnici vezano za dobrovoljno zdravstveno osiguranje?

Pogledajmo zbog čega je ovo važno i koji su to problemi sa kojima se ponekad susreću korisnici i o kojima nam pišete u komentarima, a koje smo sastavili upravo kako bismo vam olakšali uvid u to kako pristupiti nemilom slučaju potražnje za realizaciju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

  • Problem 1: Osiguranik nije sačuvao original fiskalni račun koji mu je potreban za zahtev za refundaciju kada koristi zdravstvene usluge van mreže zdravstvenih ustanova osiguravajućih kuća.
  • Nekada se desi da korisnici zaborave da sačuvaju račune za usluge koje su tokom lečenja plaćali.
  • Rešenje:  Osiguranici mogu da odu ustanovu i zamole za kopiju isečka fiskalnog računa
  • Problem 2: Osiguranici nisu pozvali odgovarajući Medic Call Centar i otišli su sami na pregled.
  • Naime, samo jedna osiguravajuća kuća daje mogućnost da sami osiguranici zakazuju svoje preglede, ali ostali insistiraju na proceduri pozivanja sa medicinskim call centrom, sa izuzetkom u hitnim slučajevima, kada su uslovi osiguranja nešto liberalniji.
  • Rešenje: Nažalost, upravo zbog ovakvih slučajeva pišemo ovaj tekst, jer u ovakvom slučaju – nema rešenja. Važno je da ovo napomenemo, jer za ovo osiguravači mogu da odbiju da pokriju troškove pregleda. Zato je bitno da ste vi, kao osiguranici, a kao što smo u početku napomenuli, uvek dobro upoznati sa uslovima osiguranja, kao i sa procedurama i načinom korišćenja ove vrste osiguranja. Ukoliko se ovo i desi, svakako bi trebalo da probate da refundirate troškove.
  • Problem 3: Lekar indukuje osiguraniku na samom pregledu da treba da odradi dodatne laboratorijske analize, dijagnostiku, snimanje, ali se onda čeka odobrenje od call centra osiguravajuće kuće.
  • Ovo je realan i stvaran problem i neki osiguravači su u rešavanju ovog problema ‘efikasniji’, a neki ne. Efikasnost naravno zavisi i od broja poziva u određenom trenutku. E sad, trebalo bi da osoblje u privatnom domu zdravlja obavi ovaj poziv umesto osiguranika i da im pomogne. Do nas dolaze različite informacije i čujemo razna iskustva osiguranika po ovom pitanju. Nekada se dugo čeka, nekada se takvi dodatni zahtevi odbijaju (što znači da padaju na trošak osiguranika). Često se upravo na ovo osiguranici žale. Nekada ima osnova za žalbu, a nekada ne. U ovoj situaciji nažalost nema idealnog rešenja.
  • Rešenje (jedino, po nama): dobra informisanost pre ugovaranja osiguranja i provera kompletne ponude i dela u kojem se ovo napominje.
  • Problem 4: Kontrola kao usluga nije napisana na lekarskom izveštaju, na primer, lekar kaže osiguraniku na izlazu na vratima: „Dođite za 7 dana na kontrolu.“, ali to osiguranik nije dobio napismeno, to jest lekar nije to indukovao.
  • Ovo je prirodna greška sa kojom se susrećemo i koju ponekad viđamo kroz iskustvo sa korisnicima, kao i u komentarima na blogu. Ovo je situacija do koje lako dođe, nenamerno, ali upravo zato vam ističemo važnost obraćanja pažnje i na ovakve naizgled sitnice, kako biste izbegli nepotrebne neprijatnosti uz sav stres bolesti i potrebe za lečenjem uopšte.
  • Rešenje: Pre odlaska iz ordinacije, uvek proverite da li je sve što je lekar indukovao na pregledu i napisano eksplicitno, jasno i precizno u samom izveštaju.
  • Problem 5: Osiguranik misli da ima pravo na neku uslugu, ali ona nije u pokriću (nije ugovoreno po polisi ili je isključena po uslovima osiguranja).
  • Još jednom se ističe važnost provere uslova polise, svih usluga koje ste ugovorili, kao i onih jasno istaknutih koje nisu uključene u određenim polisama.
  • Rešenje 1: Uvek je dobra informisanost pre ugovaranja osiguranja, pregled stavki u kojima se ovo napominje osnovni preduslov za mirno i spokojno baratanje vašim osiguranjem.
  • Rešenje 2: Uvek nas možete kontaktirati da zajedno razjasnimo tačno šta je ugovoreno, kao i kontaktirati call centar osiguravajuće kuće kako biste dobili informaciju o tome šta imate uključeno u pokriću.
  • Problem 6: Praćenje potrošnje paketa i nekih limita, na primer određen limit vezan za za fizikalnu terapiju.
  • Nekada neka usluga iako jeste uključena u okviru paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja može imati određeni limit.
  • Rešenje: pozivanjem call centra osiguravajuće kuće osiguranik odnosno vi lično kao osigurano lice možete dobiti informacije o tome koliko je potrošeno od limita (neki osiguravači imaju čak i aplikacije za svoje klijente upravo kako bi olakšali ovaj proces).

Primer zahteva dokumentacije za realizaciju zahteva za dobrovoljno zdravstveno osiguranje osiguravajuće kuće

Primer zahteva osiguravajuće kuće vezan za obaveznu dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev, a koja se koristi u slučaju kada osiguranik sam plati troškove primljene medicinske usluge nalaže da je potrebno uz zahtev pripremite i:

  • Račun za izvršene medicinske usluge, uključujući fiskalni račun – original
  • Kompletnu medicinsku dokumentaciju u vezi sa pruženom uslugom – original
  • Identifikacionu karticu osiguranika – fotokopija obe strane
  • Ličnu kartu osiguranika – elektronski očitana ili fotokopija
  • Karticu dinarskog tekućeg računa – fotokopija obe strane
  • Zahtev za preautorizaciju, ukoliko je vršeno prethodno odobrenje troškova
  • Ostalu dokumentaciju na zahtev osiguravača

Što se tiče slučajeva bolesti u inostranstvu, ovo Dobrovoljno zdravstveno osiguranje važi samo na teritoriji Republike Srbije. Kad god se putuje u inostranstvo kupuje se putno zdravstveno osiguranje. Takođe, neke osiguravajuće kuće nude regionalno pokriće uz doplatak (uglavnom za zemlje bivše Jugoslavije). Putno osiguranje sada možete kupiti i putem našeg sajta (kupovina putnog osiguranja online), a bez potrebe da izlazite iz sobe ili kancelarije.

Još jedna napomena, odnosi se na strane državljane na teritoriji Srbije. Naime, i stranci mogu ugovoriti polisu DZO, a potrebno je samo da imaju prijavljen boravak u Srbiji, odnosno takozvani beli karton u okviru kojeg se nalazi i JMBG za strance i koji se dobija u policijskoj stanici.

Ukoliko se odlučujete za to da uključite uslugu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u svoje benefite za zaposlene, i pridružite se top kompanijama u svetu koje uviđaju značaj ovakvog paketa za postizanje razvoja dugoročnih radnih odnosa, ili planirate da uzmete dobrovoljno zdravstveno osiguranje za sebe i članove svoje porodice, konkretne cene možete dobiti i putem našeg online servisa za dobrovoljno zdravstveno osiguranje koji pruža uporedni pregled ponuda svih osiguravajućih društava sa tržišta.

Vaš Osiguranik.com

Jedan komentar na “6 najčešćih problema sa kojima se susreću korisnici dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i kako ih izbeći”

  1. Ana kaže:

    Nikad bolju odluku nisam donela za sebe. Ipak je zdravlje jako bitno i to nazalost shvatimo kad ga izgubimo. Sad se trudm da stavim prioritete na svoje mesto

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

1 + twenty =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.